top of page

Kronik Depresyon Nedir? Nasıl Tedavi edilir? Depresyondan Kurtulmak İçin 10 Faydalı Yöntem

Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2022

Hafif derecede depresyon belirtilerinin kişide en az 2 yıl boyunca, günlerinin çoğunluğunda devam etmesi durumuna Distimik Bozukluk, Süreğen Depresif Bozukluk ya da Kronik Depresyon diyoruz.


Kronik depresyondaki kişi, her zaman düşük güç modunda çalışan bir elektronik alet gibidir. Işıklar biraz kısık, performans gücü potansiyelinin altında ve enerjisi düşük düzeyde çalışmaya devam eder. Bir süre sonra kişi bu durumu kanıksamaya başlar ve normal halinin bu olduğu sanrısına kapılır. Depresif duygu-durumu ve zihinsel akışını kişiliğinin bir parçası olarak görür. Bu yüzden kronik depresyonu olan kişiler genelde yardım almayı düşünmezler veya alsalar da bu durumu değiştirebileceklerine dair inançları zayıftır.


Kronik depresyonun temel belirtileri:

  • Düşük veya yüksek iştah

  • Düşük veya yüksek düzeyde uyku (insomnia veya hypersomnia)

  • Bitkinlik veya düşük enerji

  • Azalmış benlik saygısı

  • Düşük konsantrasyon veya karar vermede güçlükler

  • Umutsuzluk hisleri veya karamsarlık

Kronik depresyon psikoterapi ve farmakoterapi(ilaç tedavisi) ile tedavi edilebilir. Tedavi başarısı kronik olmayan depresyona göre kısmen daha düşüktür. Bunun nedeni de kişinin değişeceğine dair inancının zayıf olması ve bu durumu kişiliğinin bir parçası olarak görmesidir. Genetik faktörün etkisi de bir başka olası nedendir.


Depresif bozuklukların terapisinde özellikle öğrenilmiş çaresizlik sendromu üzerine çalışılır. Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin önceki denemelerinde başarısız olduğu konularda ve bununla ilintili alanlarda bir daha hiç başarılı olamayacağı düşüncesiyle yeni denemelere girişmemesi ve kaybetmeyi/başarısızlığı kabullenmesi olarak tarif edilebilir. Öğrenilmiş çaresizlik döngüsünü kırmak için kişiye yeni eylem alanları açılır ve küçük başarılar kazandırarak kendine olan inancını geri kazanması hedeflenir. Kişi yeni başarılar elde ettikçe daha büyük veya daha uzun süreli başarılar kazanabileceği inancı yerleşmeye başlar. Bu inancı hayatının farklı noktalarına entegre ettikçe benlik saygısı, konsantrasyonu, iyimserliği ve enerji düzeyi artar. Bu da depresyon belirtilerinin ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Bunun gibi birçok farklı yöntemle depresyonun üstesinden gelmek mümkündür.


İlaç kullanmak istemeyen kişiler için psikoterapi ile birlikte bedensel ve zihinsel sağlığa iyi gelecek çeşitli alışkanlıklar kazanmak depresyon tedavisi için büyük fayda sağlar. Bu yüzden depresyona iyi gelen 10 tavsiyeyi sizler için derledim:


  1. Düzenli uyku

  2. Dengeli ve sağlıklı beslenmek

  3. Sosyal aktiviteleri arttırmak

  4. Yatakta vakit geçirmeyi azaltmak ve ev içi sorumluluklar almak

  5. Evde geçirilen vakti azaltmak ve gün ışığı almaya özen göstermek

  6. Geçmişe odaklanmayı bırakıp şimdide kalmaya çalışmak

  7. Düzenli yürüyüş yapmak

  8. İnsanlarla duygusal paylaşımlarda bulunmak, kendinizi açmak

  9. Küçük, başarılabilir hedefler belirleyip bunları gerçekleştirmek

  10. Alkol ve uyuşturucudan uzak durmak



Comments


bottom of page